Building & Plans


Find out about our landmark building and the planning process.

On August 22, 2012, the Cambridge City Council Planning Committee unanimously voted to approve the exciting plans for the city’s new Mosque.

The planning committee concluded that ‘it is a building of high-quality design which responds well to the local context,’ while Tony Collins, the Chief Planning Officer, called it ‘an exciting contemporary architectural proposal.’

Award-winning architects Marks Barfield, working in association with Professor Keith Critchlow of the Prince’s School of Traditional Arts, were appointed by the Muslim Academic Trust to design the new Cambridge mosque. Marks Barfield are internationally-renowned for striking projects such as the London Eye and the Kew Treetop Walkway.

On behalf of the Trust, Chairman Tim Winter said:
‘Moving the mosque to this new location represents a hugely exciting opportunity for Cambridge.  Working with Marks Barfield, we can create on the Mill Road site a superb place of worship to replace the overcrowded facility on Mawson Road.

‘This building will be truly inclusive, sustainable, safe, secure and respectful of the neighbourhood.  It will be a landmark building which will inject new life into the Mill Road area of Cambridge of which the local and wider Cambridge community can be proud’.

Located a few hundred yards from the current Mawson Road mosque, in a predominantly residential neighbourhood, the new building will stand on the site of the derelict Robert Sayle warehouse, while retaining and enlarging the existing community garden at the front.

The new design has the additional advantage of  including ample space for off road parking in a new underground garage.

Rising from 2 storeys to a maximum height of 3 storeys above ground level, the new building will be consistent with the height, scale and massing of the surrounding built environment.

The overall design for the site has been developed from the concept of  a calm ‘oasis’, with the ‘trees’ set out on a generous 7.8 x 7.8 metre grid forming the main mosque structure. The concept will be reinforced across the site with about 20 new cypress trees creating a new permeable green edge around the building. The ‘oasis’ will offer a significant new open space in a built-up area of Victorian terraced houses.

The façade of the complex will be completed in brick, complementing the materials already used in the neighbourhood. Integrating site services and offices, the building will be set in a hard and soft-landscaped area.  Car parking and mechanical plant will be located in the single basement level with bicycle racks at street level.

Inside, the new Mosque will accommodate a congregation of up to 1000 men and women.  In addition to the Mosque’s dedicated areas (ablution, teaching, children’s area, morgue) there will be a café, teaching area and meeting rooms for use by the local Muslim and non-Muslim communities.

‘The new Mosque will be a real neighbourhood as well as a spiritual centre, easily accessible by public transport and on foot, with facilities for formal and informal community group meetings as well as a leisure destination,’ said Tim Winter.

For the latest updates on the site and building, click on our news section.